Тест: ars cardio 2
Список вопросов
1. Бұлшықет жиырылуында ең маңызды рөл атқаратын катиондар |
|
1) магний | |
2) натрий | |
3) калий | |
4) кальций | |
5) темір | |
2. Бұлшықетте энергияның қор көзі болып табылады |
|
1) гликоген | |
2) холестерин | |
3) сүт қышқылы | |
4) глюкоза | |
5) креатинфосфат | |
3. Қысқамерзімді жаттығуда энергиямен қамту кезінде негізгі рол атқаратын: |
|
1) гликолиз | |
2) миокиназды реакция | |
3) креатинкиназды реакция | |
4) глюкозаның аэробты тотығуы | |
5) биологиялық мембраналар | |
4. Ең көп энергия шығымы |
|
1) гликолизде | |
2) креатинкиназды реакцияда | |
3) миокиназды реакцияда | |
4) глюкозаның аэробты тотығуында | |
5) биологиялық мембраналар | |
5. Бұлшықеттің негізгі массасын құрайды |
|
1) нәруыз | |
2) су | |
3) гликоген | |
4) креатинфосфат | |
5) майлар | |
6. Жіңішке филаменттер тұрады |
|
1) актиннен | |
2) миоглобиннен | |
3) миозиннен | |
4) тропониннен | |
5) биологиялық мембранадан | |
7. Бұлщықеттегі АТФ ресинтезінің бірінші қоры болып табылады |
|
1) гликолиз | |
2) миокиназды реакция | |
3) глюкозаның аэробты тотығуы | |
4) биологиялық мембраналар | |
5) креатинкиназды реакция | |
8. Бұлшықеттің қатты шаршауында қосылады |
|
1) гликолиз | |
2) креатинкиназды реакция | |
3) глюкозаның аэробты тотығуы | |
4) миокиназды реакция | |
5) анаэробты тотығу реакциясы | |
9. Саркоплазма дегеніміз |
|
1) мембрана | |
2) полипептид | |
3) мультиэнзимді кешен | |
4) дипептид | |
5) жасушаішілік сұйықтық | |
10. Бұлшықеттегі оттегі қорын құрайтын нәруыз |
|
1) гемоглобин | |
2) миоглобин | |
3) миостромин | |
4) тропомиозин | |
5) тропонин | |
11. Тропонин – тропомиозин – актин жүйесінде конформациялық өзгеріске әкелетін иондар: |
|
1) хлор | |
2) калий | |
3) натрий | |
4) магний | |
5) кальций | |
12. Тыныштық күйінде Са2+ бұлшық ет жасушасында жиналуы |
|
1) Митохондрияда | |
2) Ядрода | |
3) Лизосомада | |
4) Саркоплазматикалық ретикулумада | |
5) Микросомада | |
13. Бұлшық ет жиырылуына қызмет ететін физиологиялық регулятор |
|
1) Миозин | |
2) Кальций иондары | |
3) Карнитин | |
4) Натрий иондары | |
5) Креатин | |
14. Тек қана бұлшықетте өтетін субстраттан фосфорлану арнайы реакциясы |
|
1) Миокиназды реакция | |
2) Креатинфосфокиназды реакция | |
3) Тотыға фосфорлану | |
4) Глюконеогенез | |
5) Гликолиз | |
15. Реттеуші миофибриллярлы белоктардың қызметі |
|
1) реттеуші | |
2) жиырылу | |
3) босансу | |
4) құрылымдық | |
5) миозин | |
16. Актинменде тропомиозинменде байланысатын үш әртүрлі суббірліктерден (Т, С, I), тұратын комплекс - бұл: |
|
1) Кинезин | |
2) Миозин | |
3) Тропонин | |
4) Динеин | |
5) Миоглобин | |
17. Мына реакцияны катализдейтін фермент қалай аталады |
|
1) АТФ-аза | |
2) аденилаткиназа | |
3) гексокиназа | |
4) кpеатинфосфокиназа | |
5) миокиназа | |
18. Бұлшықет дистрофияся қандай дәрумендердің жетіспеушілігінен пайда болады: |
|
1) ретинол | |
2) токоферол | |
3) тиамин | |
4) кобаламин | |
5) рибофлавин | |
19. Бұлшықет тінінің неше пайызын су құрайды |
|
1) 12-18% | |
2) 22-32% | |
3) 42-52% | |
4) 92-98% | |
5) 72-80% | |
20. Бұлшықетте энергияның қор көзі болып қандай маңызды зат қолданылады: |
|
1) креатинин | |
2) АДФ | |
3) Креатинфосфат | |
4) фосфодиоксиацетон | |
5) фосфоглицеридті альдегид | |
21. Қаңқа бұлшықетінде АТФ синтезінің ең жылдам механизімі болып табылады: |
|
1) гликолиз | |
2) гликогенолиз | |
3) тотыға фосфорлану | |
4) креатинфосфокиназды реакция | |
5) аденилатциклазды реакция | |
22. Бұлшық ет дистрофиясы кезінде қан сарысуында қай заттын мөлшері артады: |
|
1) гемоглобин | |
2) миозин | |
3) лактат | |
4) аланин | |
5) креатин | |
23. Бұлшық ет мыжылу кезінде зәрдің қай биохимиялық көрсеткіші артады |
|
1) Креатинин | |
2) глюкоза | |
3) минералды тұздар | |
4) несеп қышқылы | |
5) жалпы липидтер | |
24. Бұлшық ет тінінің строма белогы |
|
1) коллаген | |
2) тропонин | |
3) миозин | |
4) актин | |
5) миоглобин | |
25. Бұлшық ет тінінде жоғары концентрацияны иеленеді |
|
1) цинк және селен | |
2) калий және натрий | |
3) никель және алюминий | |
4) кобальт және темір | |
5) мыс және марганец | |
26. Тропомиозин –бұл |
|
1) глобулярлы нәруыз | |
2) фибриллярлы нәруыз | |
3) барлық жауаптар дұрыс | |
4) Актинге жатып миозинмен байланысатын орталықты жабатын нәруыз | |
5) миофибрилярлық | |
27. Бұлшық ет тінінің миофибриллярлы реттеуші нәруыздары |
|
1) миоглобин | |
2) гемоглобин | |
3) тропонин | |
4) миозин | |
5) альбумин | |
28. Бұлшық ет жиырылуының реттелуіне қандай ион қатысады |
|
1) Мg | |
2) Na | |
3) Fe | |
4) Р | |
5) Ca | |
29. Миокард инфарктысы кезінде қан сарысуның оң тесті |
|
1) аминотрансферазаның белсенділігінің жоғарылауы | |
2) ЛДГ1 және ЛДГ2 құрамының жоғарылауы | |
3) КФК белсенділігінің жоғарылауы | |
4) барлық жауап дұрыс | |
30. Азотты белок емес экстрактивты заттар |
|
1) глюкоза, глицерин,бос май қышқылдары | |
2) креатин, глюкоза, глицерин | |
3) глюкоза, глутамин, креатин | |
4) креатинфосфат, креатин, креатинин | |
5) креатин, глицерин, пирожүзім қышқылы | |
31. Бұлшық еттердің макроэргиялық қосылыстарына жатпайды |
|
1) карбомоилфосфат | |
2) креатинфосфат | |
3) глюкозо-6-фосфат | |
4) фосфоенолпируват | |
32. Миофибриллярлы белоктар |
|
1) миозин, актин және актомиозин | |
2) актин, альбумин және глобулин | |
3) миозин, глобулин және фибриноген | |
4) актин, гемоглобин және миоглобин | |
5) миозин, миоглобин және актин | |
33. Жүрек бұлшықетіндегі энергия алмасуында басымырақ болады |
|
1) анаэробты жол | |
2) пентозофосфатты жол | |
3) аэробты жол | |
4) глюкозо-6-фосфат | |
5) карбомоилфосфат | |
34. Строма нәруызының рөлі |
|
1) жасушаларды токсиндердің енуінен қорғайды | |
2) НК қызметін басқарады | |
3) глюкозо-6-фосфат | |
4) карбомоилфосфат | |
5) бұлшық ет жасушаларынын қаңқасын құрайды | |
35. Патология кезінде бұлшықеттердегі биохимиялық өзгерістер |
|
1) креатинурия | |
2) қандағы креатинфосфокиназаның белсенділігінің жоғарылауы | |
3) бұлшықеттегі лизосомалық ферменттердің белсенділігінің көбеюі | |
4) барлық жауап дұрыс | |
36. Жүрек бұлшықетінің энергия көзі болып табылады |
|
1) глюкозаның тотығуы | |
2) ЖМҚ-ң бета-тотығуы | |
3) глицериннің тотығуы | |
4) кетон денелерінің тотығуы | |
37. Строма белоктарынын функциялары |
|
1) жиырылу | |
2) Созылу | |
3) құрылымдық | |
4) реттеуші | |
38. Бұлшық еттің органикалық заттары |
|
1) белоктар | |
2) көмірсулар | |
3) липидтер | |
4) барлық жауаптар дұрыс | |
39. Шыныққан бұлшық еттерде О2 қорға жиналады |
|
1) миоглобинде | |
2) оксимиоглобинде | |
3) гемоглобинде | |
4) оксигемоглобинде | |
40. Кальцийбайланыстырушы белок |
|
1) тропонин С | |
2) актин | |
3) миозин | |
4) тропомиозин | |
41. Арнайы дипептидтер қабілетті |
|
1) жараларды жазуға | |
2) шаршаған бұлшық еттін жұмысқа қабілетін қалпына келтіруге | |
3) барлық жауаптар дұрыс | |
4) некротикалық өзгерістерді болдырмауға | |
42. Азотсыз экстрактивті қосылыс |
|
1) барлық жауаптар дұрыс | |
2) белоктар | |
3) көмірсулар | |
4) майлар | |
43. Бұлшық еттін бейорганикалық қосылыстары |
|
1) фосфор қышқылынын тұздары | |
2) креатинин | |
3) несеп қышқылы | |
4) креатин | |
44. Гидрофильді антиоксиданттық жүйеге кіреді |
|
1) актин және миозин | |
2) дипептидтер және глутатион | |
3) ансерин және карнозин | |
4) дипептидтер және карнозин | |
45. Бұлшық ет тініңде мөлшері көп аминқышқылдары |
|
1) аденил | |
2) глицин | |
3) глутамин | |
4) аспарагин | |
46. Жиырылуға қажетті күш |
|
1) ГТФ | |
2) цАМФ | |
3) цГМФ | |
4) АТФ | |
47. Кальций тасымалдаушы белок |
|
1) актин | |
2) кальсеквестрин | |
3) актимиозин | |
4) миозин | |
48. Актин миозинге қосылады тек |
|
1) АТФ гидролизге ұшырағаннан кейін | |
2) фосфорланудан кейін | |
3) АТФ синтезделгеннен кейін | |
4) субстраттан фосфорланудан кейін | |
49. Қанқа және бұлшық еттерде гликогенолизді стимулдеуші гормон |
|
1) норадреналин | |
2) инсулин | |
3) адреналин | |
4) глюкагон | |
50. Бұлшық етте кездеспейтін фермент |
|
1) глюкоза-6-фосфатаза | |
2) креатинфосфокиназа | |
3) фосфомутаза | |
4) барлық жауаптар дұрыс |