Тест: Ферменттер тест


Список вопросов


1. Ферменттердің атқаратын іс әрекеті

1) Химиялық реакция жылдамдығын арттырады,өздері реакцияға қатыспайды
2) екеуінеде қатыспайды
3) Химияляқ реакция жылдамдығын арттырады да реакцияғада қатысад
4) Химиялық реакция жылдамдығын арттырады

2. Ферменттің белсенді орталығы қаншаға бөлінеді және ата?

1) бөлінбейді
2) 2-ге,Байланыстыру бөлімі,Катализдік бөлім
3) 1-ге,Катализдік
4) 3-ке,Байланыстыру бөлімі,Байланыстырмау бөлімі,Катализдік

3. Коферменттік қызмет атқаратын заттар:

1) қызметі жоқ
2) нуклеотидтер фосфор қышқылы қалдығының доноры және акцепторы
3) цитохромдар,каталаза,No-синтеза гуанилатциклазалар құрамына кіретін гемдер
4) дәрумендер туындылары

4. Ферменттердің әсер ету механизмінің негізі неде?

1) ферменттің белсендіру энергиясын төмендету қабілеті
2) ферменттің потенциалдық энергияны арттыру қабілеті
3) ферменттің кинетикалық энергияны арттыру қабілеті
4) ферменттің белсендіру энергиясын арттыру қабілеті
5) ферменттің кинетикалық энергияны төмендету қабілеті

5. Бір компонентті ферменттің белсенді орталығының түзілуіне қандай қышқылдар қатысады?

1) аминқышқылдары
2) гидрокси қышқылдары
3) оксоқышқылдар
4) нуклеин қышқылдары
5) май қышқылдары

6. Екі компонентті ферменттің молекуласы қалай аталады?

1) кофермент
2) профермент
3) холофермент
4) апофермент

7. Ферментативті реакция жылдамдығына қандай факторлар әсер етеді?

1) фермент мөлшері
2) маңызды аминқышқылдарының болуы
3) маңызды аминқышқылдарының болуы
4) ферменттің молекулалық салмағы

8. Бір реакцияны катализдейтін, бірақ физика-химиялық қасиеттері бойынша ерекшеленетін бір субстратқа әсер ететін ферменттер қалай аталады?

1) изоферменты
2) апоферменты
3) коферменты
4) проферменты

9. Химиялық сипаттағы ферменттер дегеніміз не?

1) мамандандырылмаған аминқышқылдары
2) Бейорганикалық катализаторлар
3) арнайы ақуыздар
4) арнайы көмірсулар

10. Ферменттердің әсер ету механизмінің негізі неде

1) ферменттің белсендіру энергиясын арттыру қабілеті
2) ферменттің кинетикалық энергияны арттыру қабілеті
3) ферменттің потенциалдық энергияны арттыру қабілеті
4) ферменттің белсендіру энергиясын төмендету қабілеті

11. Бір компонентті ферменттің белсенді орталығының түзілуіне қандай қышқылдар қатысады?

1) аминқышқылдары
2) гидрокси қышқылдары
3) нуклеин қышқылдары
4) май қышқылдары

12. Екі компонентті ферменттің молекуласы қалай аталады?

1) изофермент
2) кофермент
3) апофермент.
4) холофермент

13. Ферментативті реакция жылдамдығына қандай факторлар әсер етеді?

1) фермент мөлшері
2) белсенді орталықты оқшаулау
3) маңызды аминқышқылдарының болуы
4) ферменттің молекулалық салмағы

14. Бір реакцияны катализдейтін, бірақ физика-химиялық қасиеттері бойынша ерекшеленетін бір субстратқа әсер ететін ферменттер қалай аталады?

1) изоферменттер
2) коферменты
3) апоферменты
4) холоферменты

15. Профермент дегеніміз не?

1) біреуінің молекулалық формаларының бірі фермент
2) аллостериялық орталығы жоқ фермент
3) белсенді емес ферментті
4) IV құрылымы бар фермент

16. Ферменттің әсерінен не болады?

1) субстрат концентрациясының төмендеуі
2) реакция өнімдерінің концентрациясының төмендеуі
3) фермент концентрациясының төмендеуі
4) ингибитор концентрациясының төмендеуі

17. Температура оптимумы дегеніміз не?

1) ферменттің максималды белсенділігі бар температура.
2) ферменттің минималды белсенділігі бар температура
3) ферменттің белсенділігі жоқ температура
4) қайтымды инактивация байқалатын температура.
5) қайтымсыз инактивация байқалатын температура

18. Ферменттерді жіктеудің негізі неде?

1) катализденетін реакция түрі
2) субстраттың құрылымы.
3) ферменттің белсенділігі
4) ферменттің құрылымы

19. Дегидрогеназалар субстратты қалай тотықтырады?

1) сутекті алу (сутегі атомы дегидрлеу арқылы бөлінеді)
2) электрондарды алу
3) сутектің қосылуы
4) оттегінің қосылуы

20. Феррицитохром с 1 қалай қалпына келеді?

1) флавинферменттен электрондар алады
2) а ферроцитохромынан электрондар алады
3) феррицитохром А-дан электрондар алады
4) с феррицитохромынан электрондар алады
5) в ферроцитохромынан электрондар алады