Тест: Ферменттер тест
Список вопросов
1. Ферменттердің атқаратын іс әрекеті |
|
1) Химиялық реакция жылдамдығын арттырады,өздері реакцияға қатыспайды | |
2) екеуінеде қатыспайды | |
3) Химияляқ реакция жылдамдығын арттырады да реакцияғада қатысад | |
4) Химиялық реакция жылдамдығын арттырады | |
2. Ферменттің белсенді орталығы қаншаға бөлінеді және ата? |
|
1) бөлінбейді | |
2) 2-ге,Байланыстыру бөлімі,Катализдік бөлім | |
3) 1-ге,Катализдік | |
4) 3-ке,Байланыстыру бөлімі,Байланыстырмау бөлімі,Катализдік | |
3. Коферменттік қызмет атқаратын заттар: |
|
1) қызметі жоқ | |
2) нуклеотидтер фосфор қышқылы қалдығының доноры және акцепторы | |
3) цитохромдар,каталаза,No-синтеза гуанилатциклазалар құрамына кіретін гемдер | |
4) дәрумендер туындылары | |
4. Ферменттердің әсер ету механизмінің негізі неде? |
|
1) ферменттің белсендіру энергиясын төмендету қабілеті | |
2) ферменттің потенциалдық энергияны арттыру қабілеті | |
3) ферменттің кинетикалық энергияны арттыру қабілеті | |
4) ферменттің белсендіру энергиясын арттыру қабілеті | |
5) ферменттің кинетикалық энергияны төмендету қабілеті | |
5. Бір компонентті ферменттің белсенді орталығының түзілуіне қандай қышқылдар қатысады? |
|
1) аминқышқылдары | |
2) гидрокси қышқылдары | |
3) оксоқышқылдар | |
4) нуклеин қышқылдары | |
5) май қышқылдары | |
6. Екі компонентті ферменттің молекуласы қалай аталады? |
|
1) кофермент | |
2) профермент | |
3) холофермент | |
4) апофермент | |
7. Ферментативті реакция жылдамдығына қандай факторлар әсер етеді? |
|
1) фермент мөлшері | |
2) маңызды аминқышқылдарының болуы | |
3) маңызды аминқышқылдарының болуы | |
4) ферменттің молекулалық салмағы | |
8. Бір реакцияны катализдейтін, бірақ физика-химиялық қасиеттері бойынша ерекшеленетін бір субстратқа әсер ететін ферменттер қалай аталады? |
|
1) изоферменты | |
2) апоферменты | |
3) коферменты | |
4) проферменты | |
9. Химиялық сипаттағы ферменттер дегеніміз не? |
|
1) мамандандырылмаған аминқышқылдары | |
2) Бейорганикалық катализаторлар | |
3) арнайы ақуыздар | |
4) арнайы көмірсулар | |
10. Ферменттердің әсер ету механизмінің негізі неде |
|
1) ферменттің белсендіру энергиясын арттыру қабілеті | |
2) ферменттің кинетикалық энергияны арттыру қабілеті | |
3) ферменттің потенциалдық энергияны арттыру қабілеті | |
4) ферменттің белсендіру энергиясын төмендету қабілеті | |
11. Бір компонентті ферменттің белсенді орталығының түзілуіне қандай қышқылдар қатысады? |
|
1) аминқышқылдары | |
2) гидрокси қышқылдары | |
3) нуклеин қышқылдары | |
4) май қышқылдары | |
12. Екі компонентті ферменттің молекуласы қалай аталады? |
|
1) изофермент | |
2) кофермент | |
3) апофермент. | |
4) холофермент | |
13. Ферментативті реакция жылдамдығына қандай факторлар әсер етеді? |
|
1) фермент мөлшері | |
2) белсенді орталықты оқшаулау | |
3) маңызды аминқышқылдарының болуы | |
4) ферменттің молекулалық салмағы | |
14. Бір реакцияны катализдейтін, бірақ физика-химиялық қасиеттері бойынша ерекшеленетін бір субстратқа әсер ететін ферменттер қалай аталады? |
|
1) изоферменттер | |
2) коферменты | |
3) апоферменты | |
4) холоферменты | |
15. Профермент дегеніміз не? |
|
1) біреуінің молекулалық формаларының бірі фермент | |
2) аллостериялық орталығы жоқ фермент | |
3) белсенді емес ферментті | |
4) IV құрылымы бар фермент | |
16. Ферменттің әсерінен не болады? |
|
1) субстрат концентрациясының төмендеуі | |
2) реакция өнімдерінің концентрациясының төмендеуі | |
3) фермент концентрациясының төмендеуі | |
4) ингибитор концентрациясының төмендеуі | |
17. Температура оптимумы дегеніміз не? |
|
1) ферменттің максималды белсенділігі бар температура. | |
2) ферменттің минималды белсенділігі бар температура | |
3) ферменттің белсенділігі жоқ температура | |
4) қайтымды инактивация байқалатын температура. | |
5) қайтымсыз инактивация байқалатын температура | |
18. Ферменттерді жіктеудің негізі неде? |
|
1) катализденетін реакция түрі | |
2) субстраттың құрылымы. | |
3) ферменттің белсенділігі | |
4) ферменттің құрылымы | |
19. Дегидрогеназалар субстратты қалай тотықтырады? |
|
1) сутекті алу (сутегі атомы дегидрлеу арқылы бөлінеді) | |
2) электрондарды алу | |
3) сутектің қосылуы | |
4) оттегінің қосылуы | |
20. Феррицитохром с 1 қалай қалпына келеді? |
|
1) флавинферменттен электрондар алады | |
2) а ферроцитохромынан электрондар алады | |
3) феррицитохром А-дан электрондар алады | |
4) с феррицитохромынан электрондар алады | |
5) в ферроцитохромынан электрондар алады |