Тест: ЖҰҚПАЛЫ АУРУЛАР
Список вопросов
1. Жұқпалы аурулардың бірнеше рет көбеюі |
|
1) Кездеспеуі | |
2) Бірен саран кездесуі | |
3) Пандемия | |
4) Эндемия | |
5) Эпидемия | |
2. Ішінде сары суы бар бөртпе |
|
1) Эритема | |
2) Везикула | |
3) Пустула | |
4) Петехия | |
5) Розеола | |
3. Қандай қоздырғыштың өліп ,эндотоксин бөлгендегі ауру |
|
1) Гепатотоксикалық шок | |
2) Невротоксикалық шок | |
3) Гиповолемиялық шок | |
4) Инфекциялық-токсикалық шок | |
5) Анафилактикалық шок | |
4. Ішінде іріңі бар бөртпе |
|
1) Пустула | |
2) Экзантема | |
3) Петехия | |
4) Розела | |
5) Эритема | |
5. Антиген және антитела аглютинация реакциясын анықтайтын зерттеу |
|
1) Микроскопиялық | |
2) Бактериоскопиялық | |
3) Биологиялық | |
4) Серологиялық | |
5) Бактериологиялық | |
6. Зертханалық тікелей зерттеу әдісі |
|
1) Ректоромоноскопиялық | |
2) Теріге-аллергиялық | |
3) ЭКГ | |
4) Бактериологиялық | |
5) Серологиялық | |
7. Зертханалық қосымша зерттеу әдісі |
|
1) ЭКГ | |
2) Биологиялық | |
3) Серологиялық | |
4) Бактериологиялық | |
5) Бактериоскопиялық | |
8. Жұқпалы аурудың қай кезеңінде ауру белгілері болмайды |
|
1) Асқыну | |
2) Айығу | |
3) Өрістеу | |
4) Жасырын | |
5) Бастапқы | |
9. Жұқпалы аурулардың негізгі белгілері қай кезеңде болады |
|
1) Асқыну | |
2) Айығу | |
3) Өрістеу | |
4) Бастапқы | |
5) Жасырын | |
10. Жұқпалы аурулар қанша топқа бөлінеді |
|
1) Алты | |
2) Үш | |
3) Бес | |
4) Төрт | |
5) Екі | |
11. Эпидемиологиялық процесс қанша тармақтан тұрады |
|
1) Төрт | |
2) Үш | |
3) Бес | |
4) Алты | |
5) Екі | |
12. Тағам токсикоинфекциясындағы ауру көзі |
|
1) масалар | |
2) Кенелер | |
3) Іріңді ауруы бар адамдар | |
4) Құстар | |
5) Кеміргіштер | |
13. Тағам токсикоинфекциясындағы зақымдалатын ағза |
|
1) бүйрек | |
2) ми | |
3) асқазан | |
4) өкпе | |
5) жүрек | |
14. Ботулизм қоздырғышы қандай |
|
1) төзімсіз | |
2) аэробты бактерия | |
3) анаэробты бактерия | |
4) қайнатқанда өледі | |
5) эндотоксин бөледі | |
15. Ботулизмдегі негізгі арнайы ем |
|
1) бактериофаг | |
2) дәрумендер | |
3) вакцина | |
4) қан сары суы | |
5) антибиотиктер | |
16. Ботулизм ауруы қандай тағамдарды пайдаланғанда болады |
|
1) су | |
2) піскен тағам | |
3) консерві | |
4) сүт тағамдары | |
5) жеміс-жидек | |
17. Тырысқақтың қоздырғышы |
|
1) риккетсия | |
2) қарапайым паразит | |
3) вирус | |
4) бактерия | |
5) вибрион | |
18. Тырысқақтың жұғу жолы |
|
1) дұрыс жауабы жоқ | |
2) қан сорғыштар арқылы | |
3) қан арқылы | |
4) су арқылы | |
5) ауа арқылы | |
19. Тырысқақтың негізгі клиникалық белгісі |
|
1) іші тоқтамай өтеді | |
2) бөртпе | |
3) жөтел | |
4) қызару | |
5) катаральдық | |
20. Дизентерия қоздырғышы |
|
1) риккетсиялар | |
2) вирустар | |
3) шигеллалар | |
4) стрептококтар | |
5) салмонелла | |
21. Дизентериядағы іштің ауруы |
|
1) Жайлап ауруы | |
2) Қол тигізбей ауруы | |
3) Біртіндеп | |
4) Пышақ сұққандай | |
5) Бүріп-бүріп ауруы | |
22. Амебиаздың таралу механизмі |
|
1) Анадан балаға | |
2) Қан сорғыштар арқылы | |
3) Ауыз-нәжіс арқылы | |
4) Тері арқылы | |
5) Ауа арқылы | |
23. Эшерихоздағы зертханалық зерттеу |
|
1) Биохимиялық | |
2) Вирусологиялық | |
3) Теріге аллергиялық | |
4) Қанның қалың тамшысы | |
5) Бактериологиялық | |
24. Вирустық гепатиттегі ауру көзі |
|
1) Ауру адам | |
2) Құстар | |
3) Бактерия тасымалдаушы | |
4) Кеміргіштер | |
5) Жануарлар | |
25. Вирустық гепатиттегі негізгі белгі |
|
1) Сарғаю | |
2) Қызба | |
3) Қалтырау | |
4) Қозу | |
5) Бозару | |
26. Вирусты гепатиттегі ауыр асқыну |
|
1) Ішектің тесілуі | |
2) Өкпенің ісінуі | |
3) Ішектен қан кету | |
4) Бауыр комасы | |
5) Анемия | |
27. Бруцеллез ауру көзіне байланысты қандай ауру тобына жатады |
|
1) Антропоноздар | |
2) Зооноздар | |
3) Қан арқылы тарайтын аурулар | |
4) Ішек аурулары | |
5) Тыныс жолдарының аурулары | |
28. Бруцеллез ауруына тән клиникалық белгі |
|
1) Іштің өтуі | |
2) Жөтел | |
3) Артрит | |
4) Жүрек айну | |
5) Құсу | |
29. Бруцеллездегі арнайы ем |
|
1) Антибиотиктер | |
2) Нитрофурандар | |
3) Физио ем | |
4) Антигистаминдер | |
5) Қан сарысуы | |
30. Аурудың қай кезеңінде алғашқы белгілер байқалады |
|
1) Жазылу | |
2) Айығу | |
3) Өрістеу | |
4) Бастапқы | |
5) Жасырын | |
31. Зертханалық тікелей қоздырғышты табу әдісі |
|
1) Ректороманоскопиялық | |
2) Серологиялық | |
3) Теріге аллергиялық | |
4) ЭКГ | |
5) Микроскопиялық | |
32. Жұқпалы аурулардың ең жұқпалы кезеңі |
|
1) Жазылу | |
2) Айығу | |
3) Өрістеу | |
4) Жасырын | |
5) Бастапқы | |
33. Микроорганизмдердің ауру шақыру қабілеті |
|
1) Инвазивтігі | |
2) Патогендігі | |
3) Токсигендігі | |
4) Вируленттілігі | |
5) Арнайылылығы | |
34. Микроорганизмдердің күшімен мөлшерінің жоғары болуы |
|
1) Инвазивтігі | |
2) Вирулентігі | |
3) Токсигендігі | |
4) Арнайлығы | |
5) Патогендігі | |
35. Қандай ерітінді зарарсыздандыру ерітіндісіне жатпайды |
|
1) Фурациллин | |
2) Лизол | |
3) Глюкоза | |
4) Хлорамин | |
5) Хлорлы әк | |
36. Жұқпалы аурулардың арнайы еміне жатады |
|
1) Сұйықтықтар | |
2) Симптомдық ем | |
3) Дәрумендер | |
4) Физио ем | |
5) Антибиотик | |
37. Жұқпалы аурулар жайында жедел хабар беретін құжат |
|
1) №6 | |
2) №58 | |
3) №5 | |
4) №60 | |
5) №30 | |
38. Дезинфекция дегенімізне |
|
1) Бит-бүргелерді жою | |
2) Шыбын –шіркейлерді жою | |
3) Қоздырғыштарды жою | |
4) Қан сорғыштарды жою | |
5) Кеміргіштерді жою | |
39. Іш сүзегінде жұғі жолына жатпайды |
|
1) Кір қол | |
2) Маса | |
3) Шыбын | |
4) Су | |
5) Тағам | |
40. Сальмонеллезда зерттеуге алынбайтын материал |
|
1) Нәжіс | |
2) Тағам | |
3) Зәр | |
4) Қан | |
5) Қақырық | |
41. Дизентерияның қоздырғышының түріне жатпайды |
|
1) Эберт | |
2) Шига | |
3) Григорьев | |
4) Флекснер | |
5) Зонне | |
42. Дизентерияда қандай ішек қолға білінеді |
|
1) Ащы ішек | |
2) Соқыр ішек | |
3) Ұлтабар | |
4) Сигма | |
5) Тік ішек | |
43. Дизентериядағы ауру көзі |
|
1) Ауру адам | |
2) Вирус тасымалдаушылар | |
3) Кеміргіштер | |
4) Құстар | |
5) Жануарлар | |
44. Эшерихиоз ауруындағы таралу жолы |
|
1) Кене | |
2) Ойыншықтар | |
3) Қарапайымдылар | |
4) Бит | |
5) Ауа | |
45. Вирустық гепатиттің А түріндегі жасырын кезең |
|
1) 1жыл | |
2) 10ай | |
3) 5-10күн | |
4) 2-6 айға дейін | |
5) 7-50 күнге дейін | |
46. Вирусты гепатитінің бастапқы кезеңінің белгісі |
|
1) Бозару | |
2) Қызару | |
3) Терлек | |
4) Қалтырау | |
5) Әлсіздік | |
47. Вирустық гепатиттің алдын алуы |
|
1) Дәрумендер | |
2) Нитрофуран | |
3) Антибиотик | |
4) Вакцина | |
5) Бактериофаг | |
48. Бруцеллез ауруының қоздырғышы |
|
1) Бруцелла | |
2) Вирус | |
3) Спирохетаа | |
4) Риккетсия | |
5) Қарапайымдылар | |
49. Жұқпалы ауруларда алғашқы бактериемия қай кезеңге сай |
|
1) Жасырын | |
2) Бастапқы | |
3) Өрістеу | |
4) Айығу | |
5) Жазылу | |
50. Дезинсекция дегеніміз не |
|
1) Қан сорғыштардың көзін жою | |
2) Кеміргіштердің көзін жою | |
3) Қоздырғыштардың көзін жою | |
4) Жануарлардың көзін жою | |
5) Құстардың көзін жою |