Тест: Тамақтану гигиенасы. Асқорыту мүшелерінің жұқпалы аурулары және олардың алдын алу. Тағамнан уланудың алдын алу. Алғашқы жәрдем шаралары. Ішек құрт ауруларының алдын алу.


Список вопросов


1. Тамақтанудың физиологиялық нормалары қандай түсінікпен байланысты?

1) рационалды тамақтану
2) тамақ режимі
3) тамақтану концентрациясы
4) тамақтану гигиенасы
5) тамақтану қауіпсіздігі

2. Тамақтану деген не?

1) ағзанын қуат шырынын толтыру
2) ағзанын өмір сүруге, денсаулықты және жұмысқа қабілеттілікті сақтау
3) көңіл күйді қалыпқа келтіру
4) қажет нәрлі заттарды бойға сіңіру

3. Ақуыздың организмдегі тәуліктік нормасы

1) 45-50 г.
2) 80-85 г.
3) 90-130 г.
4) 150-160 г.
5) 200 г.

4. Тағамдық рацион құрамына мынадан басқасы кіреді –

1) ақуыздар
2) майлар
3) көмірсулар
4) минералды тұздар, дәрумен
5) хлоридтер, сульфаттар

5. 1 г. көмірсу жанғанда түзілетін энергия

1) 9,3 кдж
2) 16 кдж
3) 4,1 кдж
4) 17,6 кдж
5) 6 кдж

6. Тамақтан уланғанда көрсетілетін алғашқы көмек

1) қол жуу
2) көп мөлшерде жылы су немесе марганцовка әлсіз ерітіндісін ішкізу
3) құстыру
4) аяқ-қолын ұқалау

7. Тәуліктік тамақтану

1) 2
2) 3
3) 4
4) 5
5) 1

8. Дұрыс тамақтануды зерттейтін ғылым

1) психология
2) социология
3) диетология
4) гистология

9. Ботулизмнен улану белгілері

1) көру, сөйлеу, жұтынудың нашарлауы
2) бас ауыру
3) іш өту
4) құсу

10. Гигиеналық ережелер

1) жеке бас гигиенасын қатаң сақтау
2) моншаға бару
3) тырнақ алу
4) жылы киіну